Dirençli Nişasta

Nişasta ve Dirençli Nişasta Nedir?

 Nişasta, glikozun- vücudun temel enerji kaynağı- bitki hücrelerindeki depo şekli olarak meydana getirilen bir polisakkarittir, diğer bir deyişle kompleks karbonhidrattır. Tahıl, makarna, patates ve pirinç gibi çok sık tükettiğimiz karbonhidrat kaynaklarının çoğu esas olarak nişastadır. Nişasta, uzun zincirli karbonhidratlardan oluşur ve pişirildiğinde kolayca sindirilir. Bazılarıysa sindirime dirençli olmaları nedeniyle "dirençli nişasta" olarak adlandırılır.

Dirençli Nişasta Nasıl Geri Kazanılır?

 Nişastalı yiyeceklerin pişirilmesi dirençli nişastaların çoğunu ortadan kaldırır ve bunun için bir ipucu vardır; pişirildikten sonra yiyeceğin soğumasını sağlamak, dirençli nişastayı geri kazandıracaktır. Örneğin,  yulaf lapasını bir kaç saat buz dolabında beklettikten sonra tüketmek, yulafın içerisindeki dirençli nişastayı geri kazandıracaktır.

Dirençli Nişastanın Sağlığa Faydaları

 Diyet nişastaları, insanlar için önemli enerji kaynaklarıdır ve sağlığa faydaları olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca dirençli nişasta, fonksiyonel özellikleri ve çözünür liflere benzer potansiyel sağlık yararları nedeniyle daha fazla ilgi görmektedir. Dirençli nişasta, sindirim sisteminin işleyişini, mikrobiyal florayı, kan kolesterol seviyesini, glisemik indeksi ve diyabetin kontrolünü olumlu yönde etkiler. Azaltılmış glisemi, sindirilebilir karbonhidrat ile karşılaştırıldığında dirençli nişasta tüketimi ile ifade edilir. Bu nedenle, dirençli nişasta içeriği yüksek gıdalar diyabet yönetimi için de faydalı olabilir. 

Dirençli Nişasta İçeriği Yüksek Besinler


  • Yulaf
  • Bakliyat
  • Yeşil Muz
  • Pişirilmiş ve soğutulmuş pirinç
  • Patates nişastası
  • Tam tahıllar



Kaynakça

Keklikoğlu, M., 2016, Dirençli Nişastadan Zengin Besinler, https://www.drmuratkeklikoglu.com/direncli-nisastadan-zengin-besinler/  

Alvarez, J.A.P., Navarrete, M.J.R., Zaragoza, E.F. & Zapata, E.S., 2010. Resistant starch as functional ingredient. Food Research International43 (4) pp. 931-942

Lockyer, S., Nugent, A.P., 2017. Health effects of resistant starch. Nutrition Bulletin 42 (1). pp. 10-41

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Yorumu: ŞİZOFREN (Wulf DORN)

Kitap Yorumu: ŞEFTALİ KOKAN BİR YAZ(Jodi Lynn Anderson)

Kitap Yorumu: KÖTÜ KIZLAR ÖLMEZ (Katie ALENDER)